Οι παρακάτω τέσσερις κινήσεις υπόσχονται να σας απαλλάξουν από τα καμένα λίπη στα μαγειρικά σας σκεύη και να καθαρίσουν χωρίς να ταλαιπωρηθείτε καθόλου.
Δεν έχει σημασία αν απλώνετε λαδόκολλα στα ταψιά σας πριν το ψήσιμο ή αν αλείφετε με βούτυρο την επιφάνεια τα καμένα λίπη, μετά από πολλές χρήσεις κάνουν την εμφάνιση τους και δύσκολα βγαίνουν. Όπως επίσης και τα καμένα λίπη στις κατσαρόλες και τα τηγάνια που βρίσκονται είτε στο εσωτερικό τους είτε στον πάτο τους είναι μπελάς. Πριν σκεφτείτε να τα πετάξετε δοκιμάστε τον παρακάτω τρόπο και σίγουρα θα σας αλλάξει γνώμη.
Ακολουθήστε τις οδηγίες για να απαλλαγείτε από τα καμένα λίπη
- Ξεκινήστε πλένοντας πρώτα το σκεύος στο χέρι όπως κάνετε πάντα. Αυτό θα αφαιρέσει τα περισσότερα υπολείμματα φαγητού και καμένα λίπη.
- Στη συνέχεια φτιάξτε ένα μίγμα από μαγειρική σόδα και λευκό ξίδι. Η υφή του μίγματος πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή ενός κρεμώδους ντρέσινγκ.
- Απλώνετε το μίγμα δίνοντας περισσότερη προσοχή στα πιο βρώμικα σημεία. Πασπαλίζετε στο σκεύος και πούδρα καθαρίσματος για ανοξείδωτα σκεύη. Το σκεύος θα πρέπει να μείνει για αρκετή ώρα στο νεροχύτη σας, ωστόσο, αν δεν υπάρχει χώρος, η διαδικασία μπορεί να γίνει εναλλακτικά στην μπανιέρα.
- Αφήνετε το μίγμα να δράσει για τουλάχιστον 10 λεπτά και στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι -κατά προτίμηση με σκληρή επιφάνεια- τρίβετε πολύ καλά τα καμένα λίπη και πλένετε. Αν υπάρχει «επίμονη» βρωμιά, επαναλαμβάνετε τη διαδικασία.
Βέβαια, αν το σκεύος σας είναι πολύ ταλαιπωρημένο μην περιμένετε να επανέλθει πλήρως στην αρχική του κατάσταση και να γίνει σαν καινούριο. Ειδικά οι γωνίες δεν είναι εύκολο να καθαριστούν. Για να μην φτάσετε λοιπόν σε αυτό το σημείο, καλό θα είναι να αφιερώνετε λίγο παραπάνω χρόνο στο καθάρισμά του από τα πρώτα πλυσίματα.