Κάθε φορά που καθαρίζεις το σπίτι, το πιθανότερο είναι να ξεκινάτε με την τυπική διαδικασία: ξεσκόνισμα, σκούπισμα, σφουγγάρισμα, καθάρισμα μπάνιου και κουζίνας και αναδιοργάνωση του ψυγείου.
Ωστόσο, σύμφωνα με μελέτες, η βρωμιά και η σκόνη μπορεί να κρύβονται στις πιο απροσδόκητες περιοχές. Αν δεν προσέχουμε στον καθαρισμό, ορισμένα σημεία στο σπίτι μας μπορεί να γίνουν τόποι αναπαραγωγής για διάφορα μικρόβια, βακτήρια και μύκητες.
Δείτε ποια είναι τα 8 αντικείμενα του σπιτιού που είναι πιο βρώμικα από ότι νομίζετε
Διακόπτες φωτισμού
Δεν θέλουμε να σας τρομάξουμε, αλλά το πιο βρώμικο σημείο στο σπίτι σας δεν είναι το κάθισμα της τουαλέτας σας. Είναι πιθανότερο να είναι οι διακόπτες φωτισμού στην κουζίνα, το μπάνιο και στους κοινόχρηστους χώρους.
Κι αν, μάλιστα, είναι από τους παλιούς διακόπτες φωτισμού της δεκαετίας του ’80, χωρίς το λεγόμενο καπάκι, τότε σίγουρα τα μικρόβια διαδίδονται. Το ιδανικό είναι να σκουπίζετε όλους τους διακόπτες φωτισμού με ένα πανί απολύμανσης μία φορά
Μηχανές του καφέ
Όλοι έχουμε τις προτιμήσεις μας στον καφέ: μαύρο, έξτρα σαντιγί, εσπρέσο, παγωμένο κ.λπ. Αυτό όμως που δεν περιμένουμε είναι να τον πιούμε με ένα σωρό βακτήρια συσκευασμένα μέσα! Αυτό είναι δυνατό εάν δεν έχετε καθαρίσει την καφετιέρα σας για αρκετό καιρό ή όσο συχνά θα έπρεπε. Οι περισσότερες οικιακές καφετιέρες, σύμφωνα με μελέτες, περιέχουν μαγιά και μούχλα στις δεξαμενές νερού τους, καθιστώντας τους περιβάλλοντα μολυσμένα από βακτήρια. Ωστόσο, εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πόσο συχνά τη χρησιμοποιείτε καθημερινά. Μπορείτε λοιπόν να διατηρήσετε τη μηχανή σας καθαρή και τον καφέ σας να έχει καλή γεύση ακολουθώντας μερικές απλές μεθόδους.
Τηλεχειριστήριο
Ακόμα κι αν είστε η πιο σχολαστική καθαρίστρια, μπορεί να αγνοήσετε σημεία του σπιτιού σας που πιστεύετε ότι είναι καθαρά. Το τηλεχειριστήριο είναι ένα από αυτά. Αυτό το οικιακό αντικείμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι 20 φορές πιο βρώμικο από ένα κάθισμα τουαλέτας, καθώς έχει υψηλή συγκέντρωση βακτηρίων, μαγιάς και σπορίων μούχλας. Είναι ένα από τα πιο συχνά παραγνωρισμένα είδη οικιακής χρήσης, με τα οποία σχεδόν οποιοσδήποτε έρχεται σε επαφή δεκάδες φορές την ημέρα. Το τηλεχειριστήριό σας μπορεί να είναι μπλεγμένο στον καναπέ, να έχετε βήξει πάνω του ή να καλύπτεται από μυριάδες κολλώδη πράγματα. Ο καθαρισμός και η απολύμανση του είναι απλή διαδικασία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να σκουπίζετε την επιφάνεια του τηλεχειριστηρίου μία φορά την ημέρα.
Το σφουγγάρι της κουζίνας
Εάν πλένετε τις επιφάνειες και τα πιάτα της κουζίνας σας με ένα σφουγγάρι κουζίνας και το αντικαθιστάτε μία φορά το μήνα, αυτή η ανάρτηση μπορεί να σας πείσει να αλλάξετε τις συνήθειες καθαρισμού σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Χρησιμοποιούμε σφουγγάρια όλη την ώρα, περιμένοντας ότι θα καθαρίσουν τα πιάτα, αλλά στην πραγματικότητα μεταδίδουν μικρόβια σε όλους τους πάγκους της κουζίνας μας. Τα σφουγγάρια είναι απροσδόκητα βρώμικα επειδή είναι καθαριστικά. Η συγκέντρωση βακτηρίων στα σφουγγάρια του νεροχύτη είναι σίγουρα η μεγαλύτερη από σχεδόν οποιαδήποτε περιοχή στο σπίτι σας. Αν και ένα βρώμικο σφουγγάρι μπορεί να πεταχτεί, πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τα απόβλητα με το φούρνο μικροκυμάτων να αποτελεί λύση και να καταστρέφει τα μικρόβια με τη θερμότητα. Μπορεί να σκοτώνουμε βακτήρια χρησιμοποιώντας αυτό το είδος υγιεινής, αλλά όχι όλα. Ως αποτέλεσμα, αντί να απομακρύνετε τα μικρόβια, τα αφήνετε να πολλαπλασιαστούν. Πετάξτε τα σφουγγάρια σας κάθε 2 έως 3 εβδομάδες για να εξασφαλίσετε την πλήρη απομάκρυνση των βακτηρίων.
Στο λάστιχο του πλυντηρίου
Μερικές φορές, η σκόνη μπορεί να κρύβεται σε μέρη που δεν τα σκέφτεστε καν. Το πλυντήριό σας, ειδικά η τσιμούχα του, είναι γνωστό ότι περιέχει μούχλα αν δεν καθαριστεί. Ακριβώς επειδή καθαρίζει τα ρούχα δεν σημαίνει ότι το πλυντήριο καθαρίζεται μόνο του. Η μούχλα ευδοκιμεί στην υγρασία του πλυντηρίου και στα υπολείμματα απορρυπαντικού. Η βρωμιά στο πλυντήριο είναι ένα συνηθισμένο οικιακό πρόβλημα που προκαλείται από το να ξεχάσετε να καθαρίσετε το πλυντήριο ή/και να το λειτουργήσετε σωστά.
Σχάρες για πετσέτες
Πολλοί άνθρωποι προτιμούν να μην σκέφτονται τους μικροοργανισμούς που κατοικούν στις τουαλέτες τους, επομένως τις διατηρούν όσο το δυνατόν πιο καθαρές. Οι περισσότεροι επικεντρώνονται στο πλύσιμο των νεροχύτων, των δαπέδων και των τουαλετών τους. Ωστόσο, πολλές έρευνες δείχνουν ότι σπάνια σκουπίζουμε κρεμάστρες για πετσέτες όταν καθαρίζουμε το μπάνιο μας. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι περίεργο που οι θήκες για πετσέτες είναι από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο μπάνιο μας.
Η ντουζιέρα
Το ντους είναι μία σχεδόν καθημερινή συνήθεια για όλους μας. Ωστόσο, αν νομίζατε ότι το ντους σας ήταν η πιο καθαρή τοποθεσία στο σπίτι σας, θα σας εκπλήσσει να μάθετε ότι μπορεί να είναι ένα γόνιμο έδαφος για επικίνδυνα μικρόβια. Είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η κεφαλή ντους καθαρίζεται μόνη της, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Πολλοί επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι η κεφαλή του ντους δημιουργεί έναν ιδανικό βιότοπο για την ανάπτυξη δυνητικά θανατηφόρων μικροοργανισμών, όπως το μυκοβακτηρίδιο, το οποίο μπορεί επίσης να προκαλέσει πνευμονικές ασθένειες. Είναι γεμάτο με βακτήρια και το νερό που περνά μέσα από αυτό είναι πλούσιο σε μέταλλα.
Θήκη για τις οδοντόβουρτσες
Οι οδοντόβουρτσες μας πρέπει να απολυμαίνονται και να αλλάζονται τουλάχιστον μία φορά το μήνα, σύμφωνα με τους οδοντίατρους. Δεν μας λένε, ωστόσο, να καθαρίσουμε τις θήκες της οδοντόβουρτσάς μας. Αυτό το στοιχείο μπάνιου συνήθως παραβλέπεται. Βακτήρια από την οδοντόβουρτσα προσκολλώνται στη βάση, καθώς και βακτήρια από άλλα μέρη του μπάνιου. Εάν μοιράζεστε ένα δοχείο οδοντόβουρτσας με μέλη της οικογένειας, αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος από αυτούς δεν καθαρίσει σωστά τα χέρια του, όλοι κινδυνεύουν. Η απλούστερη προσέγγιση για να καθαρίσετε το δοχείο της οδοντόβουρτσας είναι να το βάζετε στο πλυντήριο πιάτων μία φορά την εβδομάδα, καθώς θα καταστρέψει τα περισσότερα μικρόβια.