Πεντακάθαρο στρώμα: 2 τρόποι για να αφαιρέσετε τους κίτρινους λεκέδες και τη βρωμιά

Το στρώμα του ύπνου γίνεται ο χώρος που φιλοξενεί σκόνη, νεκρά κύτταρα, ιδρώτα, λεκέδες, ακάρεα, κοριούς και επιπλέον δημιουργείτε γόνιμο έδαφος για να σχηματιστούν μύκητες και μούχλα. Αυτοί είναι και οι λόγοι που χρειάζονται περιοδικό καθάρισμα.

 

Σε αυτό το άρθρο, θα εστιάσουμε στους κίτρινους λεκέδες οι οποίοι εκτός από ενοχλητικοί αισθητικά, είναι και δύσκολο να βγουν. Θα δούμε τι τους προκαλεί και πώς να τους καθαρίσουμε χωρίς πονοκεφάλους. Μερικές φορές είναι απλώς αβλαβή βρώμικα σημεία, αλλά θα μπορούσαν επίσης να είναι συγκεντρώσεις μούχλας. Το να διατηρείτε το κρεβάτι σας καθαρό είναι σημαντικό για την υγεία σας.

 

Τι προκαλεί τους κίτρινους λεκέδες στο στρώμα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κίτρινους λεκέδες στο στρώμα σας. Μερικά είναι αβλαβή, άλλα είναι επικίνδυνα για την υγεία σας. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει τρόπος για τον μέσο άνθρωπο να διακρίνει ποιο είναι επιβλαβές και ποιο όχι, θα πρέπει πάντα να καθαρίζετε τους κίτρινους λεκέδες αμέσως μόλις τους παρατηρήσετε.

Το σώμα μας εκκρίνει πολλά διαφορετικά υγρά. Υπάρχει σμήγμα, ένα λάδι που παράγεται από το σώμα μας για να διατηρεί το δέρμα προστατευμένο και ενυδατωμένο. Το σμήγμα βρίσκεται επίσης στα μαλλιά.

Υπάρχουν επίσης πιο χοντροκομμένα πράγματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τους κίτρινους λεκέδες. Εάν τρώτε στο κρεβάτι, τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να είναι αιτία για κίτρινους λεκέδες. Εάν έχετε προβλήματα ακράτειας, τα ούρα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τους κίτρινους λεκέδες που βλέπετε στα στρώματα. Τα κατοικίδια και τα παιδιά είναι επίσης ένας λόγος που τα ούρα θα μπορούσαν να καταλήξουν στο κρεβάτι σας.

Εάν ζείτε σε περιοχή με υγρασία, πιθανότατα ιδρώνετε πολύ στο κρεβάτι. Ο ιδρώτας είναι ύπουλος γιατί στην αρχή είναι αόρατος, αλλά αν τον αφήσετε να συσσωρευτεί, θα αφήσει σημάδι.

Η μούχλα είναι μακράν η χειρότερη αιτία για κίτρινους λεκέδες σε ένα στρώμα. Είναι επίσης αποτέλεσμα των παραπάνω ζητημάτων. Ο ιδρώτας, τα ούρα και το λάδι θα προκαλέσουν την ανάπτυξη μούχλας στο στρώμα σας. Η μούχλα αναπτύσσεται στην υγρασία, και ενώ δεν είναι όλα τα είδη της υγρασίας επικίνδυνα, υπάρχουν είδη που απελευθερώνουν μια τοξική ουσία που ονομάζεται μυκοτοξίνες.

Οι μυκοτοξίνες επιτίθενται στο αναπνευστικό σας σύστημα. Εάν παρατηρήσετε ότι έχετε προβλήματα αναπνοής, ειδικά τη νύχτα, επιθεωρήστε το κρεβάτι σας και αναζητήστε μούχλα, καθώς μπορεί να είναι η αιτία. Η μούχλα μπορεί επίσης να προκαλέσει ευερεθιστότητα του δέρματος και μυκητιασικές λοιμώξεις.

Τέλος, η παλαιότητα κάνει επίσης το στρώμα να χάσει τον αρχικό του λευκό χρωματισμό. Αυτό είναι φυσικό και ακίνδυνο, αλλά μπορεί να γίνει πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι κίτρινοι λεκέδες στο στρώμα. Εάν το στρώμα σας είναι παλιό, είναι μάλλον καλύτερο να το αντικαταστήσετε.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε πριν ξεκινήσετε τον καθαρισμό του στρώματός σας είναι να το απολυμάνετε. Το να βεβαιωθείτε ότι εργάζεστε σε ένα υγιές περιβάλλον είναι το πρώτο βήμα. Όσο είστε σε αυτό, αδράξτε την ευκαιρία να πλύνετε τα σεντόνια και τις κουβέρτες σας.

Μόλις καταλάβετε ότι εργάζεστε σε ένα απολυμασμένο περιβάλλον, ξεκινήστε με την ηλεκτρική σκούπα απομακρύνοντας τη σκόνη και τα υπολείμματα από το στρώμα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις γωνίες, καθώς εκείνα είναι τα μέρη όπου μαζεύεται η σκόνη.

Τώρα ήρθε η ώρα να φτιάξετε το καθαριστικό σας διάλυμα. Εδώ έχετε δύο επιλογές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φυσική λύση ή μια χημική λύση. Και τα δύο θα ολοκληρώσουν τη δουλειά, οπότε δεν μπορώ να σας πω τι να χρησιμοποιήσετε. Μια φυσική λύση είναι καλύτερη για το περιβάλλον, αλλά μια βιομηχανική εγγυάται ότι το στρώμα σας θα είναι σίγουρα καθαρό. Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε πώς θα προσεγγίσετε το θέμα.

 

Φυσική λύση

Αυτή είναι η πιο φιλική προς το περιβάλλον λύση. Ένα άλλο πλεονέκτημα της χρήσης αυτής της μεθόδου είναι ότι όλοι έχουν τα απαραίτητα υλικά στο σπίτι. Δεν χρειάζεται να βγείτε έξω και να αγοράσετε ένα προϊόν ειδικά για να αντιμετωπίσετε τον δυσάρεστο λεκέ στο στρώμα σας.

Η μαγειρική σόδα είναι φίλη μας. Ανακατέψτε λευκό ξύδι και μαγειρική σόδα σε ένα μπολ για να φτιάξετε ένα μείγμα και ψεκάστε. Εναλλακτικά, πασπαλίστε τη μαγειρική σόδα απευθείας στο κρεβάτι. Μην εστιάσετε μόνο στη λεκιασμένη περιοχή, αν και χρησιμοποιήστε περισσότερο μείγμα/μαγειρική σόδα σε αυτήν από ό,τι σε άλλα μέρη. Καθαρίστε ολόκληρο το στρώμα σας και διασφαλίστε ότι η μούχλα δεν απλώθηκε πολύ.

 

 

Αφού εφαρμόσετε το μείγμα, αφήστε το να μείνει για 30 λεπτά. Αυτό θα αφήσει το μείγμα να κάνει τη δουλειά του και κάνει τον λεκέ να ξεπλένεται εύκολα. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά, σκουπίστε τον λεκέ με μια βρεγμένη πετσέτα. Δεν χρειάζεται να σκουπίσετε τη μαγειρική σόδα σε άλλες περιοχές, μπορείτε απλώς να την αφαιρέσετε με την ηλεκτρική σκούπα μόλις ολοκληρώσετε τον καθαρισμό του λεκέ.

Προειδοποίηση: αυτή η λύση λειτουργεί εξαιρετικά σε φρέσκους λεκέδες, αλλά αν αυτό στο κρεβάτι σας είναι εκεί για λίγο, πιθανότατα θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα χημικό καθαριστικό.

 

Χημική λύση

Η διαδικασία δεν είναι τόσο διαφορετική από αυτή που διαβάσατε στη φυσική λύση. Απαιτεί περισσότερα υλικά, αλλά προσφέρει καλύτερο καθαρισμό και λειτουργεί εξαιρετικά σε παλαιότερους, πιο ανθεκτικούς λεκέδες ενώ η φυσική λύση ταιριάζει καλύτερα σε φρέσκους λεκέδες.

Θα χρειαστείτε μαγειρική σόδα αλλά αυτή τη φορά θα την ανακατέψετε με σαπούνι πιάτων. Οποιοδήποτε σαπούνι πιάτων θα λειτουργήσει καλά, μην ανησυχείτε για τις μάρκες ή τις μυρωδιές. Το μείγμα που θα φτιάξετε πρέπει να είναι αφρώδες. Εφαρμόστε το διάλυμα στη λεκιασμένη περιοχή, τρίβοντας το με γάντια ή μια βρεγμένη πετσέτα. Αφού εφαρμόσετε το διάλυμα σε ολόκληρη τη λεκιασμένη περιοχή, αφήστε το να μείνει για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, σκουπίστε το με μια βρεγμένη πετσέτα.

Δεν έχετε τελειώσει ακόμα!!! Ψεκάστε τη λεκιασμένη περιοχή με οξυζενέ και στη συνέχεια τρίψτε τον λεκέ με μία υγρή πετσέτα. Ουσιαστικά τελειώσατε. Σκουπίστε το υπόλοιπο του οξυζενέ με ένα στεγνό πανί. Τώρα τελειώσατε. Εκτός αν ο λεκές δεν έχει φύγει. Εάν συμβαίνει αυτό, επαναλάβετε ολόκληρη τη διαδικασία από την αρχή.

 

Δύο φορές το χρόνο είναι υπεραρκετές για να διατηρήσετε το στρώμα σας καθαρό.

 

Πηγή

 

Related posts

Η επικίνδυνη συνήθεια στον καθαρισμό του μπάνιου που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Μυστικά καθαριότητας που δεν γνωρίζατε – Συμβουλές από την «βασίλισσα» του σπιτιού

Τα 3 αντικείμενα που είναι πιο βρώμικα από την τουαλέτα σας!