Μόνο με ζεστό νερό: 12 λόγοι για να σταματήσεις να πλένεις τα πιάτα σου με κρύο νερό

Ακόμα κι αν χρησιμοποιούμε συχνά το πλυντήριο πιάτων, είναι αναπόφευκτο ότι θα πλένουμε πιάτα και στο χέρι. Ειδικά σε μια μεγάλη οικογένεια ο νεροχύτης δεν αδειάζει ποτέ οπότε όλο και κάποια ποτήρια ή πιάτα θα χρειαστεί να πλυθούν.

 

Το ζήτημα είναι τα σαπουνίζετε και τα ξεπλένετε με κρύο ή ζεστό νερό; Η απάντηση είναι με ζεστό νερό και υπάρχουν 12 σημαντικοί λόγοι που πρέπει να το κάνετε!

 

Το ζεστό νερό αφαιρεί τα λίπη

Ένας βασικός λόγος για τον οποίο το ζεστό νερό καθαρίζει καλύτερα από το κρύο είναι τα μαγειρικά λάδια και λίπη. Τα λάδια και τα λίπη στερεοποιούνται όταν κρυώνουν, γεγονός που μπορεί να κάνει πιο δύσκολη την αφαίρεσή τους. Αφήστε τα λιπαρά τηγάνια και άλλα πιάτα να μουλιάσουν για λίγο σε ζεστό νερό (συν κατά προτίμηση ένα σαπούνι πιάτων που καταπολεμά το λίπος) και δείτε το λίπος να διαλύεται.

Η θερμότητα μειώνει το χρόνο στεγνώματος

Μόλις αφαιρεθεί όλη η βρωμιά, τα πιάτα μπορούν να ξεπλυθούν είτε με ζεστό είτε με κρύο νερό. Ωστόσο, κάτι που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι το ζεστό νερό γενικά στεγνώνει πιο γρήγορα στα πιάτα από το χλιαρό ή το δροσερό νερό. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να παραλείψετε να στεγνώσετε τα πιάτα σας με το χέρι. Και αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ή να αφήσετε τα πιάτα σας αμέσως μετά το πλύσιμο, το ζεστό νερό είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε την ξηρότητα.

Θα περιορίσετε τους λεκέδες νερού

Επειδή το ζεστό νερό στεγνώνει πιο γρήγορα, θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσετε κηλίδες και ραβδώσεις νερού στα πιάτα και τα ποτήρια σας. Το σκληρό νερό είναι συχνά ο ένοχος πίσω από τα σημάδια του νερού, καθώς αφήνει κοιτάσματα ορυκτών καθώς στεγνώνει. Όσο λιγότερο χρόνο είναι το νερό στο πιάτο ή στο ποτήρι, τόσο πιο ανοιχτόχρωμο θα είναι το σημείο.

Η θερμότητα σκοτώνει μικρόβια

Το ζεστό νερό μπορεί να σκοτώσει βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς. Αλλά συνήθως η θερμοκρασία που απαιτείται για να σκοτωθούν τα παθογόνα είναι πολύ καυτή για να τη χρησιμοποιήσουμε στα χέρια μας ως νερό πλυσίματος πιάτων. Μια θερμοκρασία τουλάχιστον 30 βαθμών είναι καλύτερο να πλένετε τα πιάτα εάν ο στόχος σας είναι να τα απολυμάνετε με τη ζέστη. Έτσι, εάν έχετε μια θερμαινόμενη ρύθμιση απολύμανσης στο πλυντήριο πιάτων σας, εκεί θα είναι χρήσιμη η χρήση ζεστού νερού.

 

Το σαπούνι πιάτων λειτουργεί καλύτερα σε ζεστό νερό

Πολλά σαπούνια πιάτων λειτουργούν καλύτερα σε ζεστό νερό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα απορρυπαντικά σε σκόνη. Η θερμότητα βοηθά στη διάλυση του σαπουνιού, επιτρέποντάς του να καλύψει πιο αποτελεσματικά τα πιάτα σας καθώς τρίβετε.

 

Θα χρησιμοποιείτε λιγότερο απορρυπαντικό πιάτων

Επειδή το ζεστό νερό μπορεί να κάνει το σαπούνι πιάτων πιο αποτελεσματικό, αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο. Αντί να χρειάζεται να σκουπίζετε το απορρυπαντικό για να έχετε καλό αφρό στα πιάτα σας, θα χρειαστείτε μόνο μερικές σταγόνες. Θα εξοικονομήσετε χρήματα για τα προϊόντα σας, ενώ θα έχετε το ίδιο επίπεδο καθαρισμού στα πιάτα σας.

 

Θα αποφύγετε τα θολά ποτήρια και πιάτα

Η χρήση πολύ σαπουνιού στο νερό του πλυντηρίου πιάτων μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα θολά ποτήρια και πιάτα. Και το κρύο νερό είναι πιο πιθανό να αφήσει πίσω του υπολείμματα σαπουνιού παρά το ζεστό νερό. Η θερμότητα διασπά το σαπούνι και έτσι ξεπλένεται πιο εύκολα.

 

Το ζεστό νερό βοηθά στην αφαίρεση λεκέδων από τα τρόφιμα

Ακριβώς όπως γενικά πλένετε τα λερωμένα ρούχα με το πιο ζεστό νερό που μπορεί να αντέξει το ύφασμα, το ζεστό νερό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διάλυση των λεκέδων στα πιάτα. Το κλειδί είναι να βάλετε το πιάτο που έχει λεκιαστεί με φαγητό σε ζεστό νερό το συντομότερο δυνατό. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα σαπουνιού και τρίψιμο που θα χρειαστείτε.

 

Αφαιρεί τα κολλώδη τρόφιμα

Όπως τα λάδια και τα λίπη, τα κολλώδη τρόφιμα όπως το ζελέ και το μέλι γίνονται πιο σκληρά όταν είναι κρύα. Αυτό μπορεί να τα κάνει να προσκολλώνται καλύτερα σε ένα πιάτο. Αλλά εάν χρησιμοποιείτε ζεστό νερό για το πλύσιμο των πιάτων για να τα ζεστάνετε, θα γίνουν πιο λεπτά και θα αφαιρεθούν ευκολότερα.

 

Θα έχετε λιγότερες πιθανότητες να καταστρέψετε τα πιάτα

Αντί να τρίβετε και να ξύνετε επίμονους λεκέδες και κολλημένα τρόφιμα, το ζεστό νερό μπορεί να κάνει λίγη δουλειά για εσάς. Κατά συνέπεια, θα είναι λιγότερο πιθανό να γρατζουνίσετε ή να καταστρέψετε τα πιάτα κατά τη διαδικασία πλυσίματος. Αυτό μπορεί ακόμη και να σας προστατεύσει από την κατά λάθος πτώση των πιάτων. Αντίθετα, μπορείτε απλώς να τα τοποθετήσετε στο νεροχύτη και να αφήσετε το νερό να κάνει τα μαγικά του.

 

Θα εξοικονομήσετε νερό

Επειδή το ζεστό νερό μπορεί να απομακρύνει αποτελεσματικά το λίπος και τα σωματίδια των τροφίμων —και μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του σαπουνιού πιάτων σας— πιθανότατα θα τελειώσετε με τα πιάτα σας πιο γρήγορα. Έτσι, θα εξοικονομήσετε νερό σε σύγκριση με αν είχατε χρησιμοποιήσει κρύο νερό για πλύσιμο πιάτων. Η ανταλλαγή, φυσικά, είναι η ενέργεια που απαιτείται για τη θέρμανση του νερού.

 

Δεν θα παγώσετε τα χέρια σας

Ναι, το ζεματισμένο νερό δεν είναι άνετο στο δέρμα. Αλλά ούτε και παγωμένο νερό. Αντί να παγώνετε τα χέρια σας, μπορείτε να απολαύσετε θερμοκρασίες νερού πλυσίματος πιάτων παρόμοιες με το ζεστό νερό που χρησιμοποιείτε στο ντους.

Συμβουλές

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να κάνετε τα πιάτα σας να φαίνονται καλύτερα:

Μην αφήνετε τα τρόφιμα να στεγνώσουν και να σκληρύνουν στα πιάτα. Είτε ξεπλύνετε τα πιάτα αμέσως ή αφήστε τα να μουλιάσουν σε σαπούνι και νερό.

Για να μην έχετε πάντα το θερμοσίφωνο αναμμένο ο βραστήρας κάνει θαύματα στο μούλιασμα αλλά γιατί όχι και για ξέπλυμα, αξιοποιήστε τον!

Γεμίστε το νεροχύτη ή το ταψί σας με βραστό νερό και σαπούνι πιάτων που καθαρίζει τα λίπη. Βάλτε τα πιάτα να μουλιάσουν. Όταν το νερό κρυώσει αρκετά ώστε να είναι ανεκτό για εσάς, τα περισσότερα από τα κολλημένα τρόφιμα και λίπη θα έχουν ήδη αφαιρεθεί από τα πιάτα.

Φορέστε δύο ζευγάρια λαστιχένια γάντια εάν είστε ιδιαίτερα ευαίσθητες στη θερμοκρασία του νερού.

 

Πηγή

 

Related posts

Η επικίνδυνη συνήθεια στον καθαρισμό του μπάνιου που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Μυστικά καθαριότητας που δεν γνωρίζατε – Συμβουλές από την «βασίλισσα» του σπιτιού

Τα 3 αντικείμενα που είναι πιο βρώμικα από την τουαλέτα σας!