Όλο και κάποιο υλικό θα έχεις χρησιμοποιήσει στην καθαριότητα του σπιτιού αλλά σίγουρα κάτι θα σου έχει ξεφύγει. Γι’ αυτό και εμείς έχουμε συγκεντρώσει κάποια προβλήματα του νοικοκυριού που μπορούν να λυθούν εύκολα και οικολογικά με αυτά τα δύο υλικά. Ρίξε μια ματιά!
Μαγειρική σόδα
1. Ψάχνεις ένα απόλυτα φυσικό σαπούνι για τα φρούτα και τα λαχανικά σου; Το έχεις ήδη στο ντουλάπι σου. Τρίψε τα με λίγη σόδα, ξέβγαλέ τα με νερό και είσαι έτοιμη!
2. Έκαψες το φαγητό και η κατσαρόλα δεν καθαρίζει; Γέμισέ τη με νερό, πρόσθεσε 3 κουταλιές της σούπας σόδα και άφησέ τη για 10΄ πριν την πλύνεις με απορρυπαντικό πιάτων. Δεν θα πιστεύεις στα μάτια σου.
3. Για πιο λευκά… λευκά, πρόσθεσε 1 κουταλιά της σούπας σόδα στο απορρυπαντικό σου σε κάθε πλύση και ξέχνα το γάριασμα.
4. Η ηλεκτρική σου σκούπα έχει μια περίεργη μυρωδιά παρόλο που άλλαξες και φίλτρο και σακούλα; Ρίξε 4-5 κουταλιές σούπας στο πάτωμα και ρούφηξε τες με τη σκούπα. Οι όποιες οσμές θα εξαφανιστούν άμεσα.
5. Χρησιμοποίησέ τη σαν φυσικό αποσμητικό για τα παπούτσια. Βάλε λίγη σόδα στο εσωτερικό τους μόλις τα βγάλεις και τίναξέ τα καλά πριν τα φορέσεις την επόμενη φορά.
6. Αχρείαστη να είναι, λίγη σόδα μπορεί να σβήσει μια μικρή φωτιά στην κουζίνα.
7. Η μυρωδιά στα χέρια από το σκόρδο, το κρεμμύδι ή τα ψάρια γίνεται παρελθόν αν τα τρίψεις με λίγη μαγειρική σόδα και ελάχιστο χλιαρό νερό.
8. Ζωντάνεψε τα χρώματα των χαλιών και απομάκρυνε τις δυσάρεστες οσμές πασπαλίζοντάς τα κάθε μήνα με μαγειρική σόδα. Άφησέ τη να δράσει ένα ολόκληρο βράδυ και στη συνέχεια σκούπισέ με την ηλεκτρική.
9. Το σφουγγάρι της κουζίνας αποτελεί εστία μικροβίων. Αυτό το γνωρίζεις. Γνωρίζεις όμως πώς μπορείς να προστατευτείς; Ετοίμασε ένα διάλυμα με 4 κουταλιές της σούπας σόδα και 250 ml νερό, βούτηξε το σφουγγάρι σου σε αυτό και βάλε το για 2΄ στο φούρνο μικροκυμάτων. Σαν καινούριο…
10. Φτιάξε τη δική σου πανίσχυρη καθαριστική κρέμα για την μπανιέρα αναμειγνύοντας σόδα, αλάτι και υγρό σαπούνι πιάτων. Τρίψε με αυτή την επιφάνειά της, άφησέ τη να δράσει και ξέβγαλε καλά.
Λεμόνι
1. Διώξε τα μικρόβια από τις ξύλινες επιφάνειες κοπής, αλλά και από τις κουτάλες τρίβοντάς τες με μια λεμονόκουπα.
2. Απομάκρυνε τις οσμές και καθάρισε τον φούρνο μικροκυμάτων βράζοντας για 5΄ ένα φλιτζάνι νερό με 4 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού. Οι ατμοί μαλακώνουν τα υπολείμματα των τροφών στα τοιχώματα του φούρνου και χαρίζουν ευχάριστη μυρωδιά.
3. Ο χυμός από 1/2 λεμόνι μαζί με κρύο νερό φρεσκάρει τα μαραμένα μαρούλια. Μούλιασέ τα σε αυτόν, στο ψυγείο, για μία ώρα.
4. Αρωμάτισε φυσικά το σπίτι βράζοντας σε λίγο νερό τις φλούδες 1 λεμονιού, 2 ξυλαράκια κανέλα και μερικά καρφάκια γαρίφαλο.
5. Το καλύτερο αντίδοτο για λεκέδες από μελάνι είναι ο χυμός του λεμονιού, τον οποίο μπορείς να χρησιμοποιήσεις επίσης και ως λευκαντικό. Αν πάλι θέλεις τα λευκά ευαίσθητα ρούχα σου ακόμα πιο λευκά, μούλιασέ τα σε νερό και χυμό 30΄ πριν από την πλύση.
6. Γυάλισε τις μπαταρίες του μπάνιου και της κουζίνας τρίβοντάς τες με μια λεμονόκουπα και ξεβγάζοντας με άφθονο νερό.
7. Για ρύζι σπυρωτό, πρόσθεσε 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού τη στιγμή του βρασμού.
8. Αν το συχνό βάψιμο με βερνίκι έχει αφήσει στα νύχια σου κίτρινα σημάδια, βύθισέ τα για 10΄ σε χυμό λεμονιού και, στη συνέχεια, σε ένα μείγμα από νερό και λευκό ξίδι. Θα εκπλαγείς.
9. Με μια φλούδα λεμόνι στο βάζο της καστανής ζάχαρης θα αποφύγεις το… πέτρωμα.
10. Οι αποξηραμένες φλούδες λεμονιού είναι ο νούμερο ένα εχθρός του σκόρου. Κρέμασέ τες στην ντουλάπα ή βάλε τες στην άκρη των συρταριών σου.