Πως να κρατήσεις ζωντανά τα φυτά σου όσο λείπεις για διακοπές

Ήρθε επιτέλους η ώρα που φεύγεις για διακοπές αλλά έλα που έχεις κάποια φυτά στο σπίτι και φοβάσαι ότι όταν επιστρέψεις θα τα βρεις ξεραμένα ή μαραμένα. Δες παρακάτω μερικούς έξυπνους τρόπους να τα ποτίζεις από μακριά και δεν θα τα χάσεις!

 

Η περίοδος των διακοπών μπορεί σε εμάς να φαίνεται μικρή, αλλά για τα λουλούδια και τα φυτά μας είναι πολύ μεγάλη! Εάν δεν έχεις αυτόματο πότισμα ή μια πολύ έμπιστη γειτόνισσα, σίγουρα σε έχει απασχολήσει το πρόβλημα φροντίδας των φυτών σου, όσο λείπεις.

Για να μη διψούν λοιπόν τα φυτά σου όσο εσύ θα απολαμβάνεις τον ήλιο και το καλοκαίρι, σου παρουσιάζουμε κάποιες συμβουλές και εναλλακτικές λύσεις απομακρυσμένου ποτίσματος

 

Αρχικά θα πρέπει να ρυθμίσεις τη θέση τους. Αν τα έχεις στη βεράντα, μετακίνησέ τα κάπου με σκιά για να μην καούν από τον ήλιο. Αν τα έχεις μέσα στο σπίτι, τοποθέτησέ τα κοντά στα παράθυρα, άσε τις κουρτίνες ανοιχτές και τα παντζούρια μισόκλειστα για να παίρνουν όσο το δυνατόν περισσότερο φως. Πριν φύγεις από το σπίτι, αέρισε όλο το χώρο και ψέκασε τα φύλλα των φυτών σου με νερό.

Το μυστικό είναι να κρατήσεις το χώμα στις γλάστρες σου υγρό, οπότε υπάρχουν δημιουργικοί τρόποι να το πετύχεις:

 

1. Βύθισε τις γλάστρες σε δοχείο με νερό

Μία πολύ καλή λύση είναι να τοποθετήσεις τα μικρότερα γλαστράκια σου σε μία λεκάνη και να τη γεμίσεις νερό ώστε να βυθιστούν μερικά εκατοστά. Αυτό θα κρατήσει την υγρασία μέχρι πάνω στο φυτό. Αν έχεις περισσότερες γλάστρες, μπορείς να τις μαζέψεις όλες μέσα στη μπανιέρα! Για φυτά που θέλουν περισσότερο νερό

 

2. “Φύτεψε” ανάποδα ένα μπουκάλι νερού

Πανεύκολο και αποτελεσματικό. Παίρνεις μερικά μουκάλια νερό, μικρά ή μεγάλα, αναλόγως πόσο καιρό θα λείψεις. Κάνεις μικρές τρυπούλες στα καπάκια, τα αναποδογυρίζεις και χώνεις τη άκρη με το καπάκι μέσα στη γλάστρα όπου το νερό θα στάζει συνεχόμενα. Εναλλακτικά, υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά στόμια που βιδώνουν στη θέση του καπακίου με κωνικό σχήμα για να μπαίνουν εύκολα στο χώμα.

 

3. Φτιάξε ένα δίκτυο με νήματα

 

Αν έχεις πολλές γλάστρες μάζεψέ τες όλες μαζί και τοποθέτησε στο κέντρο ένα υπερυψωμένο βάζο ή δοχείο με νερό. Στη συνέχεια βάλε ένα κομμάτι νήμα, σκοινί ή επίδεσμο για κάθε γλάστρα, με τη μία άκρη στο νερό και την άλλη στο χώμα. Έτσι θα ποτίσει κάθε νήμα και θα παρέχει την υγρασία που χρειάζεται σε κάθε φυτό. Για φυτά που θέλουν λιγότερο νερό

 

4. Δημιούργησε αυτο-ποτιζόμενα γλαστράκια

Αν θες να κρατήσεις κάθε γλαστράκι στη θέση του και να έχεις μια πιο όμορφη κατασκευή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ποτήρια ή δοχεία σαν βάζα, να γεμίσεις μέχρι τη μέση με νερό και να περάσεις ένα σπάγγο στις τρύπες στο κατω μέρος της γλάστρας, ο οποίος θα φτάνει στο νερό. Αρκεί να βρεις το κατάλληλο μέγεθος για κάθε γλάστρα.

 

5. Διάλεξε ανθεκτικά φυτά και ξένοιασε

Αν όλα τα παραπάνω σου φαίνονται κουραστικά και προτιμάς να μην ασχολείσαι ούτε λίγο, σου προτείνουμε να διαλέξεις όμορφα κακτάκια ή παχύφυτα που επιβιώνουν σε άνυδρες συνθήκες και έτσι δε θα νιώθεις το βάρος της ευθύνης να σε πλακώνει καλοκαιριάτικο!

 

Πηγή

 

Related posts

6 Φυτά Εσωτερικού Χώρου που Θα Δώσουν Ζωή στο Σπίτι σου τον Χειμώνα

5 Φθινοπωρινά φυτά για τον κήπο που αγαπούν οι επαγγελματίες της κηπουρικής

Τα καλύτερα φυτά εσωτερικού χώρου για να δροσίσεις το σπίτι σου