Τα φυτά αποτελούν ένα κύριο διακοσμητικό στοιχείο τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Ωστόσο, κάθε φυτό έχει τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις φροντίδας, που δεν πρέπει να παραβλέπουμε. Εάν δεν τους παρέχουμε την απαραίτητη φροντίδα, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως το κιτρίνισμα των φύλλων. Παρακάτω, θα βρεις τους 5 λόγους που οφείλεται το κιτρίνισμα των φύλλων των φυτών και τι μπορείς να κάνεις για να το αποφύγεις!
1. Τα ποτίζεις υπερβολικά πολύ
Μια αιτία μπορεί να είναι ότι τα ποτίσεις παραπάνω από όσο χρειάζονται. Το πολύ νερό μπορεί καμιά φορά να έχει ως αποτέλεσμα να σαπίσουν οι ρίζες, να πέσουν τα φύλλα ή να κιτρινίσουν. Για αυτό, μπορείς να ρωτήσεις έναν ειδικό, εάν δεν γνωρίζεις, ώστε να μάθεις πόσο συχνά πρέπει να τα ποτίζεις και με πόση ποσότητα.
2. Ανεπαρκές φως
Γενικά, τα περισσότερα φυτά χρειάζονται φως, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις που επιβιώνουν και στο σκοτάδι. Μπορεί να παρατηρήσεις, πως όταν δεν έρχεται σε επαφή με τον ήλιο ένα φυτό, αρχίζει να μαραίνεται, να πέφτει και να κιτρινίζουν τα φύλλα του. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να τα τοποθετήσεις σε ένα μέρος με περισσότερο φως, ή να ψάξεις για φυτά που επιβιώνουν στο σκοτάδι, ώστε να τα αντικαταστήσεις.
3. Δεν τα ποτίζεις αρκετά
Γενικά θα γνωρίζεις ήδη, ότι όλα τα φυτά έχουν ανάγκη από περισσότερο πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω ζέστης. Ωστόσο, εάν ξεχνάς ή καθυστερείς το πότισμα, τότε είναι λογικό να αρχίζουν να ξεραίνονται. Για αυτό, μπορείς να αυξήσεις την ποσότητα νερού που τους δίνεις ή να τα ποτίζεις πιο συχνά, ώστε να μένουν υγιή.
4. Έντομα ή αρρώστιες
Εάν γενικά, τα φροντίζεις σωστά και παρόλα αυτά συνεχίζουν να κιτρινίζουν τα φύλλα τους, τότε είναι πολύ πιθανό να οφείλεται σε έντομα ή αρρώστιες του φυτού. Τα έντονα και οι ασθένειες είναι συνήθη φαινόμενα που αντιμετωπίζουν τα φυτά. Εάν, λοιπόν, σιγουρέψεις ότι πρόκειται για έντομα, τότε ψέκασε με βιολογικά εντομοκτόνα, ώστε να τα απομακρύνεις μια και καλή.
5. Ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών