Γαρυφαλλιές: Συμβουλές και μυστικά για τη σωστή φροντίδα τους
Για πολλούς τα γαρύφαλλα θεωρούνται λουλούδια που τα δίνουμε στην πιο στενάχωρη στιγμή στην ζωή ενός ανθρώπου. Όμως με τις τόσες ποικιλίες που υπάρχουν και με την ανθεκτικότητα του ως προς την φροντίδα του τα κάνει ιδανικά για κάθε σπίτι. Για να μάθουμε λοιπόν μερικά πράγματα γι’ αυτό το όμορφο και παρεξηγημένο φυτό.
Aπό τα πιο παλιά καλλωπιστικά φυτά η Γαρυφαλλιά καλλιεργείται από τα αρχαία ακόμη χρόνια, το δε “Δίανθος” (άνθος του Διός) που είναι το επίσημο όνομά της ο μύθος θέλει να προέκυψε όταν ο Δίας από την ζήλια του για την Ήρα που είχε ως λουλούδι της τον κρίνο θέλησε και αυτός ένα αντάξιό του. Έριξε έναν κεραυνό στη γη και ανάμεσα από την αστραπή και τους καπνούς φύτρωσε το μυρωδάτο λουλούδι που πήρε το όνομά του…
Dianthus caryophyllus η βοτανολογική ονομασία της και πρόκειται για ένα από τα πλέον “παραδοσιακά” πολυετή φυτά στην χώρα μας, που παλαιότερα δεν έλειπε από καμιά αυλή ή μπαλκόνι.
Υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες, άγριες και υβριδικές και εκτός από την ιδιαίτερη εμφάνιση και το άρωμα κάποιων παλιών ποικιλιών είναι πραγματικά μοναδικό.
Το ύψος της γαρυφαλλιάς μπορεί να ξεπεράσει τα 70 εκατ. και το “παράξενο” λογχοειδές και λεπτό φύλλωμα είναι πυκνό αλλά και ιδιαίτερα εύθραυστο, όπως και οι βλαστοί, γι΄αυτό και ειδικά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης του φυτού θα πρέπει να στηρίζονται με καλάμια-ξυλαράκια και προσεκτικό δέσιμο.
Εκτός από τις κλασσικές μονόχρωμες ποικιλίες σε άσπρο, κόκκινο, ροζ και κίτρινο χρώμα, πλέον υπάρχουν και δίχρωμα υβρίδια σε πολύ εντυπωσιακούς συνδυασμούς αποχρώσεων, ενώ και το μέγεθος των λουλουδιών διαφέρει από ποικιλία σε ποικιλία.
Δεν είναι καθόλου δύσκολο φυτό στην φροντίδα του, δεν αγαπά την υγρασία και το πολύ νερό έτσι της αρκεί ένα κανονικό πότισμα κάθε 2-3 ημέρες, ανάλογα βεβαίως και με τις συνθήκες ζέστης που επικρατούν, ενώ είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο.
Μπουμπούκια που μαραίνονται πριν ανοίξουν είναι σημάδι ότι η γαρυφαλλιά δέχεται λιγότερο ή πολύ περισσότερο νερό απ΄όσο έχει ανάγκη.
Προτιμά τις ηλιόλουστες θέσεις με ιδανικότερα τα σημεία που δέχονται αρκετές ώρες πρωϊνό και απογευματικό ήλιο. Η μειωμένη ανθοφορία της είναι ένδειξη ότι δεν δέχεται αρκετό φως.
Η περίοδος ανθοφορίας της διαρκεί ολόκληρο το καλοκαίρι και έως το τέλος του φθινοπώρου.
Kλαδεύεται αρχές της άνοιξης, όμως το συχνό κόψιμο ξερών και αδύναμων βλαστών-φύλλων όπως και των ώριμων λουλουδιών θα την ευνοήσει όποια εποχή και όσο συχνά και αν το κάνετε.
Οι ανάγκες της σε λίπανση δεν είναι ιδιαίτερες, ένα κοινό λίπασμα από το τέλος τη άνοιξης έως τα πρώτα κρύα του χειμώνα θα την ενδυναμώσει όπως και όλα τα καλλωπιστικά καλοκαιρινής ανθοφορίας.
Τα γαρύφαλλα ανήκουν στα πιο όμορφα και κατάλληλα λουλούδια και για βάζα στα οποία, αν κάθε 3-4 ημέρες κόβετε τα κοτσάνια και αλλάζετε το νερό τους, μπορούν να αντέξουν έως 2-3 εβδομάδες.
Το “Κινέζικο” γαρύφαλλο είναι μια ποικιλία μικρότερη σε μέγεθος φυτού και λουλουδιού, αλλά με τα ίδια γενικά χαρακτηριστικά, ανάγκες σε φροντίδα και αντοχή και επίσης πολύ εντυπωσιακή για βάζα και ανθοδέσμες.
Φυτό ιδιαίτερα κατάλληλο και για φύτευση σε κρεμαστά καλάθια ή για να τοποθετήσετε την γλάστρα της γαρυφαλλιάς σε ψηλό σημείο με τους βλαστούς να κρέμονται προς τα κάτω.
Από τα καλλωπιστικά που πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με σπόρους αλλά κυρίως με μοσχεύματα.
Κόψτε υγιείς βλαστούς, αφαιρέστε τα φύλλα στο κάτω μέρος και απλώς βυθίστε τους σε ένα γλαστράκι με αφράτο φυτόχωμα. Ποτίζετε μόνο όταν το χώμα είναι εντελώς στεγνό και σε λίγες εβδομάδες θα έχετε ριζωμένη μια νέα γαρυφαλλιά που όταν ξεπεράσει τα 10-15 εκατ. σε ύψος μπορείτε να μεταφυτεύσετε.