Σχεδόν σε όλους αρέσει το μοναδικό άρωμα της κανέλας, απογειώνει κάθε τι που μαγειρεύεται με αυτή είτε γλυκό είτε αλμυρό. Όμως η κανέλα έχει και άλλες πολύτιμες ιδιότητες οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην κηπουρική.
Η κανέλα ανήκει στην κατηγορία με τα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στον κήπο και σε γλάστρες για την οικολογική φροντίδα των φυτών, όπως επίσης το πράσινο σαπούνι, η μαγειρική σόδα, το ξύδι, το πιπέρι καγιέν και η στάχτη.
Συγκεκριμένα, η κανέλα βοηθά στην προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών που προσβάλλουν τα φυτά, στην καταπολέμηση των μυρμηγκιών στον κήπο καθώς επίσης ενισχύει την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος κατά την διαδικασία του πολλαπλασιασμού των φυτών με μοσχεύματα.
Ας δούμε αναλυτικά, με ποιους τρόπους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κανέλα στην κηπουρική, στις γλάστρες και στον κήπο μας.
Κανέλα για αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών
Η κανέλα λειτουργεί ως ένα αντιμηκυτιακό για τα φυτά και βοηθάει στην προληπτική αντιμετώπιση μυκητολογικών ασθενειών σε πολλά λαχανικά, όπως το ωίδιο της αγγουριάς και της κολοκυθιάς, το ωίδιο της ντομάτας και της πιπεριάς και τον περονόσπορος της πατάτας. Η κανέλα χρησιμοποιείται επίσης σε λουλούδια που έχουμε σε γλάστρα και καλλωπιστικά φυτά που βρίσκονται στον κήπο, όπως σε γαρυφαλλιές, ορτανσίες και τριανταφυλλιές για την προληπτική αντιμετώπιση διάφορων ασθενειών. Ειδικά στις τριανταφυλλιές, ο ψεκασμός του φυλλώματος με διάλυμα κανέλας βοηθά στην καταπολέμηση του ωίδιου της τριανταφυλλιάς, της σκωρίασης και τη μελανής κηλίδωσης.
Υλικά
- 80 γραμμάρια κανέλα τριμμένη (4 κουταλιές της σούπας)
- 1 λίτρο νερό (4 κουταλιές σούπας)
Εφαρμογή
Σε ένα βάζο που είναι ανθεκτικό σε υψηλή θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα 4 κουταλιές της σούπας τριμμένη κανέλα, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό και κλείνουμε το βάζο με καπάκι για να μη φύγουν τα διάφορα έλαια της κανέλας που εξατμίζονται. Αφήνουμε το διάλυμα της κανέλας να κρυώσει για 1 ώρα και να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια το περνάμε μέσα από μία σίτα ή από ένα φίλτρο καφέ για να το βάλουμε στο ψεκαστηράκι μας. Ψεκάζουμε το φύλλωμα των φυτών μας κατά το σούρουπο, αποφεύγοντας τον έντονο μεσημεριανό ήλιο. Μπορούμε να επαναλαμβάνουμε τον ψεκασμό των φυτών με διάλυμα κανέλας κάθε 2 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να ψεκάζουμε όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μεγαλύτερες των 30°C για να μη δημιουργήσουμε εγκαύματα στα φυτά.
Μια κουταλιά κανέλα στα φυτά σας και πείτε αντίο στα μυρμήγκια
Η χρήση της κανέλας στα φυτά και γύρω από το σπίτι μας αποτελεί ένα φυσικό τρόπο για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Συγκεκριμένα, η κανέλα δεν σκοτώνει τα μυρμήγκια, αλλά τα απωθεί καθώς λόγω του έντονου αρώματος αποπροσανατολίζονται και χάνουν την επικοινωνία με την φωλιά τους. Για την αποτελεσματική απώθηση λοιπόν των μυρμηγκιών, εντοπίζουμε τις φωλιές τους και ρίχνουμε μέσα κανέλα τριμμένη στην είσοδο της φωλιάς. Επιπλέον, τοποθετούμε κανέλα γύρω από τις ρίζες των φυτών για να εμποδίσουμε τα μυρμήγκια να επισκεφτούν τους βλαστούς και το φύλλωμα τους.
Η χρήση της κανέλας στα φυτά και γύρω από το σπίτι μας αποτελεί ένα φυσικό τρόπο για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Συγκεκριμένα, η κανέλα δεν σκοτώνει τα μυρμήγκια, αλλά τα απωθεί καθώς λόγω του έντονου αρώματος αποπροσανατολίζονται και χάνουν την επικοινωνία με την φωλιά τους. Για την αποτελεσματική απώθηση λοιπόν των μυρμηγκιών, εντοπίζουμε τις φωλιές τους και ρίχνουμε μέσα κανέλα τριμμένη στην είσοδο της φωλιάς. Επιπλέον, τοποθετούμε κανέλα γύρω από τις ρίζες των φυτών για να εμποδίσουμε τα μυρμήγκια να επισκεφτούν τους βλαστούς και το φύλλωμα τους.
Κι ένα μυστικό για την χρήση της κανέλας στα φυτά
Η τριμμένη κανέλα, όπως άλλωστε και η στάχτη, μπορεί να αξιοποιηθεί αντί για πάστα κλαδέματος για επάλειψη στις τομές που κάνουμε σε θάμνους και δέντρα όταν κλαδεύουμε. Η χρήση της κανέλας προστατεύει από την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.
athensmagazine.gr