Σε όλους μας θα έχει τύχει το μέλι μας μετά από ένα χρονικό διάστημα να αρχίζει να κρυσταλλώνει ή όπως λέμε συνήθως να ζαχαρώνει.
Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια φυσική διαδικασία, που δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του και δεν σχετίζεται με την ποιότητα του. Το μέλι, μάλιστα, είναι από τις λίγες τροφές που μπορεί να παραμείνει αναλλοίωτο για πολλά χρόνια, αρκεί να συντηρείται σωστά.
Όλα τα μέλια θα κρυσταλλώσουν κάποια στιγμή, εκτός από αυτά της ελάτης και του πεύκου. Το μέλι περιέχει σάκχαρα, έτσι, σιγά-σιγά, ανάλογα με το ποσοστό γλυκόζης και νερού, τη γύρη ή το κερί που περιέχει αλλά και τη θερμοκρασία στην οποία το συντηρούμε ξεκινάει η διαδικασία της κρυστάλλωσής του.
Οπότε μην ανησυχήσετε αν σας συμβεί και σε εσάς σας έχουμε μια εύκολη διαδικασία για να το επαναφέρετε στην αρχική του λεία υφή.
Δείτε βήμα – βήμα πως να επαναφέρετε το μέλι στην αρχική του κατάσταση
- Τοποθετούμε το βάζο με το ζαχαρωμένο μέλι σε ένα βαθύ μπολ.
- Γεμίζουμε το μπολ με νερό ώστε να καλύψει το ύψος του μελιού. Προσοχή το νερό δεν πρέπει να είναι πάνω από 45ο C γιατί θα καούν τα ένζυμα του μελιού.
- Ανά 10-15 λεπτά αλλάζουμε το νερό ώστε να είναι συνέχεια η θερμοκρασία του νερού στους 40-45ο C. Ο χρόνος που θα αλλάζουμε το νερό εξαρτάται από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.
- Περιμένουμε 30-60 λεπτά για να μαλακώσει το μέλι και να έρθει στη επιθυμητή σύσταση.
- Σε περίπτωση που έχουν μείνει ακόμα μέρη που είναι ακόμα ζαχαρωμένα αυξήστε τον χρόνο παραμονής του στο νερό
Συμβουλή: Δεν βάζουμε το μέλι στον φούρνο μικροκυμάτων γιατί καταστρέφονται τα ένζυμά του.