7 μυστικά για να βράσεις τα πασχαλινά αυγά χωρίς να σπάσουν

Πολλοί που βράζουν αυγά παραπονιούνται ότι σπάνε κατά το βρασμό τους! Όταν είναι για να τα φάμε κατευθείαν δεν το δίνουμε και πολύ σημασία, όταν όμως τα θέλουμε για να τα βάψουμε την Μ. Πέμπτη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Διάβασε τα 7 βασικά μυστικά για να τα βάψεις σωστά και δίχως απώλειες.

 

1. Πώς θα βράσεις τα αυγά χωρίς να σπάσουν;
Υπάρχουν δύο βασικές επιλογές για τη βαφή των αυγών. Η πρώτη είναι να βράσεις πρώτα τα αυγά σου και μετά να τα βυθίσεις στην μπογιά και η δεύτερη να τα βάψεις μαζί με αυτήν. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν μικρά μυστικά που θα σε βοηθήσουν να γλιτώσεις κόπο και χρόνο αλλά και να ελαχιστοποιήσεις τις απώλειες!

2. Η θερμοκρασία έχει σημασία!
Βασικός κανόνας για να μη ραγίσουν τα αυγά είναι να έχουν περίπου ίδια θερμοκρασία με το νερό. Οπότε καλό θα είναι να τα βγάλεις λιγάκι νωρίτερα από το ψυγείο και να τα αφήσεις σε θερμοκρασία δωματίου για κάποιες ώρες. Αν υπάρξει απότομη και μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία, θα προκληθεί απότομη συστολή ή διαστολή στο τσόφλι του αυγού, κάτι που θα οδηγήσει στο σπάσιμο ή ράγισμά του.

 

3. Μην τα στριμώχνεις – άσε τα να αναπνεύσουν
Για να αποφύγεις το στρίμωγμα μεταξύ τους μέσα στην κατσαρόλα τοποθέτησε μια μικρή στρώση κάθε φορά ενώ μπορείς να βάλεις στον πάτο κι ένα μικρό πανάκι, που θα απορροφά τους κραδασμούς κατά τον βρασμό.

4. Κλείσε τη φωτιά αν δε θέλεις να θρηνείς… σπασμένα αυγά
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται κατά το βρασμό. Αν δεν χαμηλώσεις τη φωτιά θα έχεις αρκετές απώλειες γι΄αυτό φρόντισε να τουλάχιστον να μειώσεις τη θερμοκρασία. Το καλύτερο κόλπο όμως είναι μόλις το νερό αρχίζει να κοχλάζει, να σβήσεις εντελώς τη φωτιά και ν’ αφήσεις την κατσαρόλα σκεπασμένη πάνω στο μάτι για 15 με 20 λεπτά (δουλεύει και σε κουζίνες με άεριο). Έτσι θ’ αποκτήσεις σφιχτά τέλεια βρασμένα αυγά, αλλά χωρίς να σου πρασινίσει ο κρόκος.

5. Ξίδι κι αλάτι κάνουν κι αυτά δουλίτσα!
Αν ρίξεις ξίδι κι αλάτι στο νερό, ακόμη κι αν κάποιο αυγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.

 

 

6. Ακολούθησε τις οδηγίες βήμα-βήμα
Αν χρησιμοποιήσεις έτοιμη βαφή ακολούθησε πιστά τις οδηγίες για να υπολογίσεις το χρόνο που απαιτείται να τα αφήσεις βυθισμένα μέσα σε αυτήν. Στη συνέχεια βγάλε προσεχτικά τα βαμμένα αυγά με ένα μεγάλο κουτάλι αφήνοντας τα να στεγνώσουν πάνω σε χαρτόνι ή μεγάλη πιατέλα.

7. Στόλισέ τα και καλό τσούγκρισμα!
Μόλις τα βαμμένα αυγά στεγνώσουν γυάλισέ τα με ελαιόλαδο και προετοίμασε τις στάμπες σου, εκτός κι αν είχε επιλέξει εκ των προτέρων την τεχνική της στάμπας με τα φύλλα και το καλσόν. Αν έχεις χρόνο και διάθεση μπορείς να τα ζωγραφίσεις με ειδικό πινελάκι.

Τέλος, τοποθέτησε τα μέσα σε καλαθάκι το οποίο και θα στολίσεις με κόκκινες κορδέλες και άλλα στολίδια ώστε να γίνει ακόμη πιο πασχαλινό!

Κι αν δε θέλεις να παιδεύεσαι σου έχουμε τη λύση! Ήξερες πως υπάρχει αυγοβραστήρας. Δοκίμασέ τον για να μη σου σπάσει ούτε ένα αυγό.

ΠΗΓΗ

Related posts

Έχεις Γρατζουνιές στην Κεραμική σου Εστία; Δες το Απλό Κολπάκι που θα τις Εξαφανίσει!

Απαλλάξου από το Χάος: 8 Έξυπνοι Τρόποι για να Οργανώσεις τη Ντουλάπα σου!

6 Απλές Αποθηκευτικές Λύσεις για να Οργανώσεις το Σαλόνι σου Άψογα