Εάν έχεις λατρεία με τη μαγειρική και πειραματίζεσαι με διαφορετικές γεύσεις, πιθανότατα θα έχεις μια αξιοθαύμαστη συλλογή μπαχαρικών στην κουζίνα σου.
Δυστυχώς όμως τα περισσότερα μπαχαρικά έχουν ημερομηνία λήξης και πολλά από αυτά έχουν πολύ μικρότερη διάρκεια ζωής από όσο νομίζεις. Επιπλέον, όταν τα μπαχαρικά λήγουν, χάνουν αισθητά τη γεύση και την ισχύ τους ενώ το αρχικό τους χρώμα αρχίζει να ξεθωριάζει. Aν το ντουλάπι σου έχει γεμίσει με ληγμένα μπαχαρικά τα οποία δεν θες να πετάξεις, υπάρχουν αρκετοί έξυπνοι τρόποι να τα αξιοποιήσεις.
Δες τις 5 προτάσεις μας για να αξιοποιήσεις τα ληγμένα μπαχαρικά σου
1) Φτιάξε diy αρωματικά χώρου
Πολλά μπαχαρικά, όπως το φασκόμηλο, το θυμάρι και η ρίγανη έχουν έντονη μυρωδιά που λειτουργεί σαν αρωματικό χώρου. Ρίξε τα μπαχαρικά σε ένα μικρό φακελάκι και κρέμασέ το σε μουχλιασμένα σημεία του σπιτιού, όπως το υπόγειο ή το γκαράζ, για να φρεσκάρεις τον χώρο.
2) Κάνε ένα ποτ πουρί
Για να φτιάξεις το πιο αρωματικό ποτ πουρί, βράσε μια κατσαρόλα με νερό και πρόσθεσε τζίντζερ, κάρδαμο, κανέλα ή γαρύφαλλο. Μπορείς να ρίξεις και φλούδες εσπεριδοειδών.
3) Το απόλυτο diy εντομοαπωθητικό
Τα ζωύφια και τα έντομα μισούν τη μυρωδιά ορισμένων μπαχαρικών. Φτιάξε εντομοαπωθητικά φακελάκια χρησιμοποιώντας αποξηραμένο βασιλικό, φύλλα δάφνης, άνηθο, λεβάντα, δεντρολίβανο, σκόρδο ή θυμάρι και τοποθέτησέ τα σε περιοχές όπου τα ζωύφια τείνουν να συγκεντρώνονται.
4) Φτιάξε φυσικές βαφές
Αν θέλεις να φτιάξεις τη δική σου φυσική βαφή, επίλεξε πολύχρωμα μπαχαρικά όπως κουρκουμάς, σαφράν και πάπρικα. Τύλιξε το καθένα ξεχωριστά σε ένα κομμάτι υφάσματος. Σε μια κατσαρόλα με νερό, ρίξε μέσα τα ρολάκια και άφησέ τα να σιγοβράσουν για περίπου μία ώρα. Ρίξε ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι στο χρωματιστό νερό και στη συνέχεια τοποθέτησε το ύφασμα που θέλεις να βάψεις στην κατσαρόλα. Άφησέ το να σιγοβράσει για περίπου 30 λεπτά. Βγάλε το ρούχο σου και άφησέ το να στεγνώσει.
5) Κατασκεύασε τα ωραιότερα κεριά
Ποιος δεν λατρεύει ένα αρωματικό κερί που θα δίνει ζεστασιά στο σπίτι κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής περιόδου; Για να φτιάξεις το δικό σου, λιώσε λίγο κερί σόγιας, ρίξε λάδι καρύδας και μπαχαρικά όπως τζίντζερ, κανέλα, γαρύφαλλο και σπόρους βανίλιας σε ένα διπλό μπόιλερ. Στη συνέχεια, ρίξε σιγά σιγά το μείγμα σε ένα γυάλινο δοχείο ανθεκτικό στη θερμότητα, όπως ένα βαζάκι.
queen.gr