Αίσθηση ισορροπίας και έμφαση στο λιτό και απέριττο είναι τα στοιχεία που πρωταγωνιστούν στο minimal design. Είναι το στιλ διακόσμησης όπου υπάρχει δυνατή σχέση ανάμεσα στη φόρμα και στη λειτουργικότητα, και όπου η έμφαση δίνεται στο ουσιαστικό, πετώντας το περιττό. Το συγκεκριμένο στιλ, όμως, δίνει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να έχουμε τα πάντα τακτοποιημένα και καθαρά.
Από την Άντζελα Μολφέτα
«Η απλοποίηση στη διακόσμηση επανέρχεται δυναμικά»
Η έννοια του μινιμαλισμού αποτυπώθηκε από το 1930 στις δημιουργίες της σχολής Bauhaus και χαρακτηρίζει το «μοντέρνο κίνημα» στην αρχιτεκτονική και την τέχνη με ένθερμους υποστηρικτές του επίσης, αρχιτέκτονες όπως ο Mies van der Rohe, ο Breuer, ο Gropius και άλλοι.
Εξαιτίας του Μεσοπολέμου, οι περισσότεροι αυτοεξορίστηκαν στην Αμερική όπου και δημιούργησαν τα πρώτα ψηλά, ευθυτενή κτίρια, συνδυάζοντας τον χάλυβα με το γυαλί, χαρακτηριστικά δείγματα του μινιμαλισμού μέχρι σήμερα.
Η Μοντέρνα Αρχιτεκτονική έρχεται στην Ευρώπη μετά το τέλος του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ το 1960 επηρεάζει τόσο τη γλυπτική όσο και τη ζωγραφική. Το 1968 το κίνημα ονομάστηκε τελικά, μινιμαλισμός, ενώ τις δεκαετίες του 1970 και 1980 επηρέασε και τη μουσική σκηνή, με ξεχωριστές συνθέσεις όπως του Philip Glass για σημαντικά έργα σε θεατρικές σκηνές και κινηματογραφικές ταινίες.
Στην εσωτερική διακόσμηση, μια ομάδα Ολλανδών ζωγράφων, οι De Stijl, ξεκίνησε από το 1917 να χρησιμοποιεί στα έργα της μόνο τις βασικές γραμμές και τα βασικά χρώματα.
Δημιούργησαν έπιπλα, γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τάσης, ενώ χρησιμοποιούνται μέχρι και σήμερα. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, τη δημιουργία της πολυθρόνας Barcelona το 1929, από τον Mies van der Rohe, η οποία βγαίνει στην παραγωγή ως τις μέρες μας!
“Less is more”
Η φράση-κλειδί που ακολουθεί το κίνημα μέχρι σήμερα, είναι το “Less is more”. Η σεμνότητα, η ποιότητα και η αυστηρότητα των γραμμών, ακολουθεί την αρχαιοελληνική απλότητα και γνησιότητα, ενώ τα καθαρά υλικά όπως το γυαλί, ο χάλυβας, η πέτρα και το ξύλο πρωταγωνιστούν.
Με κοινά στοιχεία σχεδίασης αλλά και διαφορές μεταξύ των σκανδιναβικών, ιαπωνικών ή ευρωπαϊκών σχολών αρχιτεκτονικής, αναζητάμε τα βασικά, γενικά χαρακτηριστικά του minimal design…
Απλή, χρωματική παλέτα
Η απλότητα του μινιμαλισμού εφαρμόζεται και στις επιλογές των χρωμάτων με πρωταγωνιστές το λευκό, το μαύρο, το γκρι και αποχρώσεις ή παραλλαγές τους, καθώς και μεμονωμένες χρωματικές πινελιές που προσδίδουν στους εσωτερικούς χώρους μια καθαρή, στιλπνή εικόνα.
Συνδυασμός υλικών
Δεν επικεντρωνόμαστε σε αντικείμενα και περίτεχνες διακοσμήσεις, αλλά σε διαφορετικές φυσικές υφές και υλικά, όπως το μέταλλο, το γυαλί, το ξύλο, το σκυρόδεμα και το ανοξείδωτο ατσάλι με στόχο να δημιουργήσουμε μια ενδιαφέρουσα οπτική αλληλουχία που προσδίδει μοναδική προσωπικότητα στον χώρο.
Μεγιστοποίηση του χώρου
Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το δωμάτιο, σκοπός μας είναι να δώσουμε την εικόνα ενός τεράστιου χώρου με λίγα έπιπλα και λιτή διακόσμηση.
Ακόμα και τα μικρά διαμερίσματα μπορούν να δείχνουν ευρύχωρα, συνδυάζοντας έξυπνα τον λευκό χώρο, με καθαρές γραμμές, έξυπνη διαρρύθμιση και μια απλή διάταξη. Πολύ συχνά, τα δωμάτια είναι συνεχόμενα, οπότε δημιουργούνται ανοιχτοί, ενιαίοι χώροι.
Καθαρές γραμμές
Οι δυνατές, καθαρές γραμμές κυριαρχούν στον μινιμαλιστικό σχεδιασμό. Αυτό που δίνει μια ξεχωριστή πινελιά είναι η ανάμειξη των μεγάλων επίπλων, όπως τραπέζια, καναπέδες, γραφεία με τις οριζόντιες γραμμές που ορίζονται από τους τοίχους, τις ντουλάπες, τις βιβλιοθήκες, τα οποία και ισορροπούν τέλεια με τις απαλές καμπύλες και τα εκκεντρικά σχήματα στα υπόλοιπα στοιχεία, όπως οι πολυθρόνες, τα τραπεζάκια και τα φωτιστικά.
Το φως κυριαρχεί
Τα φώτα και ο φυσικός φωτισμός παίζουν έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στη μινιμαλιστική εσωτερική διακόσμηση. Είτε πρόκειται για φυσική ροή φωτός, μέσω τεράστιων παραθύρων, είτε με στρατηγικά τοποθετημένα τεχνητά φώτα ή led, ο φωτισμός αποτελεί κυρίαρχο μέσο αισθητικής στον μινιμαλισμό. Ο σωστός φωτισμός δημιουργεί ατμόσφαιρα, τονίζει και ενισχύει τις υφές και τις λεπτομέρειες, ενώ λειτουργεί σχεδόν, όπως η ίδια η διακόσμηση.
Έξυπνες, οργανωτικές λύσεις
Ένα μινιμαλιστικό σπίτι φαίνεται καθαρό, με αυστηρές γραμμές, σχήματα και τακτοποιημένο, διότι διαθέτει άπειρες πρακτικές λύσεις αποθήκευσης, που εξασφαλίζουν πως καθετί έχει τη θέση του χωρίς να βρίσκεται ξεχασμένο τυχαία, εδώ κι εκεί.
Αυτές οι έξυπνες, τεχνολογικές λύσεις χαρακτηρίζουν τον μινιμαλισμό, καθώς ενσωματώνουν και βελτιστοποιούν διάφορες λειτουργίες και ξεχωριστές ανάγκες, οι οποίες σε διαφορετικές περιπτώσεις θα απαιτούσαν αυτόνομες και ογκώδεις εγκαταστάσεις.
Στιλ και προσωπικότητα
Πολύ συχνά τα μοντέρνα, μινιμαλιστικά σπίτια θεωρούνται ψυχροί και αποστειρωμένοι χώροι. Το ζήτημα είναι σαφέστατα υποκειμενικό, αλλά πραγματικά, σε μερικές περιπτώσεις το αποτέλεσμα μοιάζει απρόσωπο.
Το κλειδί για να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ του minimal design και της ζεστής ατμόσφαιρας εξαρτάται από μερικά στρατηγικά στοιχεία της διακόσμησης. Τοποθετώντας μερικά φυτά εσωτερικού χώρου σε στρατηγικά σημεία και δίνοντας τον προσωπικό μας τόνο με επιλεγμένα στοιχεία πετυχαίνουμε το ιδανικό.
Για παράδειγμα, εάν μας αρέσει το γαλλικό στιλ μπορούμε να δημιουργήσουμε μια γκαλερί σε έναν τοίχο. Εάν λατρεύουμε τα ταξίδια, μπορούμε να αναδείξουμε τα αναμνηστικά μας αντικείμενα.
Σε περίπτωση που περνάμε αρκετό χρόνο στην κουζίνα, τα ανοιχτά ράφια αποτελούν μια πολύ καλή λύση. Τελικά, πρόκειται για το σπίτι μας και όχι για κατάλογο εσωτερικού σχεδιασμού!