16 λάθη που κάνουμε και μειώνουμε τη διάρκεια ζωής των οικιακών μας συσκευών

Ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε σωστά τις οικιακές μας συσκευές είναι γνωστό όπως επίσης και να διαβάζουμε το εγχειρίδιο πριν τις χρησιμοποιήσουμε για πρώτη φορά. Συνήθως όμως χρησιμοποιούμε τις οικιακές μας συσκευές χωρίς πολλή σκέψη και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα, τα οποία μειώνουν τη διάρκεια ζωής των οικιακών μας συσκευών.

Παρακάτω θα δείτε 16 λάθη που κάνουμε όλοι και μειώνουν τη διάρκεια ζωής των οικιακών μας συσκευών!

 

Δεν αδειάζουμε το νερό από το σίδερο μετά από κάθε χρήση

Εάν φροντίζετε το σίδερο σας σωστά, μπορείτε να παρατείνετε σημαντικά τη διάρκεια ζωής του. Απλά πρέπει να ακολουθήσετε μερικούς απλούς κανόνες. Πρώτον, συνιστάται η χρήση φιλτραρισμένου νερού, το οποίο θα σταματήσει τη συσσώρευση αλάτων. Δεύτερον, και αυτό είναι κάτι που οι περισσότερες από εμάς δεν το κάνουμε, είναι καλή ιδέα να αδειάζετε το σίδερο μετά από κάθε χρήση. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποτρέψετε τη δημιουργία σκουριάς στο εσωτερικό.

 

Δεν αδειάζουμε το νερό από τον ατμοκαθαριστή

Η δεξαμενή νερού πρέπει να αδειάζει μετά από κάθε χρήση του ατμοκαθαριστή. Αρχικά, στραγγίστε όλο το υπόλοιπο νερό και ρίξτε λίγο φρέσκο ​​νερό. Στη συνέχεια, ανακινήστε λίγο τον ατμοκαθαριστή για να αφαιρεθούν τυχόν υπολείμματα και στραγγίστε ξανά το νερό. Εάν έχετε την τάση να αφήνετε νερό στη δεξαμενή, μπορεί να σχηματιστεί μούχλα εκεί.

 

Χρησιμοποιούμε αλουμινόχαρτο στο φούρνο

Μερικές από εμάς τείνουμε να πιστεύουμε ότι η επένδυση του πάτου του φούρνου με αλουμινόχαρτο είναι ο τέλειος τρόπος για να τον προστατέψετε και δεν χρειάζεται να τον καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση. Αλλά στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο.

Το αλουμινόχαρτο όχι μόνο αντανακλά τη θερμότητα, η οποία προκαλεί την υπερθέρμανση των τροφίμων, αλλά μπορεί επίσης να κάψει τα θερμαντικά στοιχεία του φούρνου. Το αλουμινόχαρτο περιορίζει τη θερμότητα και τη ροή του αέρα και μπορεί ακόμη και να λιώσει μέσα στο φούρνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι καλύτερο να καθαρίζετε το φούρνο με ένα πανί και να ξεχάσετε τη χρήση αλουμινόχαρτου.

 

Δεν αφαλατώνουμε την καφετιέρα μας

Μια καφετιέρα, όπως κάθε άλλο gadget κουζίνας, χρειάζεται επίσης συνεχή συντήρηση. Ανεξάρτητα από τη μάρκα και το μοντέλο, αυτή η συσκευή απαιτεί βαθύ καθαρισμό κάθε δύο μήνες. Είναι απαραίτητο να το αφαλατώσετε και να αφαιρέσετε τα υπολείμματα λαδιού και καφέ. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό σε περιοχές με σκληρό νερό.

Εάν δεν την καθαρίζετε τακτικά, η καφετιέρα σας μπορεί να καταστραφεί και μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τη γεύση του καφέ σας. Ο καθαρισμός μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια ενός από αυτούς τους παράγοντες της επιλογής σας: κιτρικό οξύ, λευκό ξύδι ή ένα εμπορικό προϊόν αφαλάτωσης. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ξύδι και το κιτρικό οξύ πρέπει να αραιώνονται με νερό στην αναλογία που αναγράφεται στην ετικέτα.

 

Ανοίγουμε την πόρτα όσο λειτουργεί ο φούρνος μικροκυμάτων

Παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα μικροκύματα έχουν ένα κουμπί “off”, πολλές από εμάς δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ. Αντίθετα, απλώς ανοίγουμε την πόρτα όσο λειτουργεί ακόμα ο φούρνος μικροκυμάτων και αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη συσκευή σας. Όταν το κάνουμε αυτό, διακόπτουμε το κύκλωμα ισχύος και παρεμποδίζουμε τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος.

 

Βάζουμε δοχεία που είναι πολύ βαριά στον φούρνο μικροκυμάτων

Αυτό είναι ένα άλλο λάθος που συνηθίζουμε να κάνουμε όταν χρησιμοποιούμε τον φούρνο μικροκυμάτων. Πολύ λίγοι άνθρωποι διαβάζουν το εγχειρίδιο και γνωρίζουν τον περιορισμό βάρους για το πικάπ μικροκυμάτων. Αλλά αυτός ο περιορισμός υπάρχει και το να βάλεις κάτι πιο βαρύ στο πικάπ μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα.

 

Δεν πλένουμε το μπλέντερ αμέσως αφού το χρησιμοποιήσουμε

Αν έχετε επεξεργαστή τροφίμων, αποχυμωτή ή μπλέντερ χειρός, τότε ξέρετε πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να τα καθαρίσετε. Ωστόσο, το να μην πλένετε αυτές τις συσκευές αμέσως μετά τη χρήση τους είναι κακή ιδέα, επειδή τα σωματίδια τροφίμων μπορεί να κολλήσουν σε δυσπρόσιτα μέρη.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βλάψει τους μηχανισμούς του μπλέντερ και να θαμπώσει τις λεπίδες και η συσκευή μπορεί να γίνει έδαφος αναπαραγωγής βακτηρίων. Μόλις τελειώσετε το ανακάτεμα, απλώς μουλιάστε το μπολ σε ζεστό νερό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια παλιά οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε δυσπρόσιτα σημεία.

 

Κουνάμε την τοστιέρα για να φύγουν τα ψίχουλα

Τα ψίχουλα συσσωρεύονται αναπόφευκτα στο εσωτερικό της τοστιέρας μετά από κάθε χρήση. Και η περίσσεια τους όχι μόνο επηρεάζει την απόδοση της συσκευής, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πυρκαγιά. Επομένως, θα πρέπει να αποσυνδέετε την τοστιέρα και να αφαιρείτε τα ψίχουλα κάθε φορά που χρησιμοποιείτε την τοστιέρα. Και ταυτόχρονα, μην ξεχάσετε να τραβήξετε έξω το δίσκο όπου συγκεντρώνονται τα περισσότερα ψίχουλα.

Ωστόσο, πολλές από εμάς απλώς αναποδογυρίζουμε τη συσκευή και αρχίζουμε να την κουνάμε βίαια. Και αυτό είναι λάθος. Αυτή η προσέγγιση θα κάνει τα πράγματα μόνο χειρότερα επειδή τα ψίχουλα μπορεί να κολλήσουν στα θερμαντικά στοιχεία.

Είναι καλύτερο να καθαρίσετε τη τοστιέρα σε 2 στάδια: αφήστε την να κρυώσει, αναποδογυρίστε την απαλά, ανακινήστε την ελαφρά ώστε να πέσει το κύριο μέρος της ψίχας και μετά πάρτε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής ή ένα πινέλο και βγάλτε τα υπόλοιπα ψίχουλα από το μέσα.

 

Δεν χρησιμοποιούμε τις ρυθμίσεις στην τοστιέρα

Αυτό είναι ένα άλλο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι άνθρωποι όταν χρησιμοποιούν την τοστιέρα. Μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα, πατάμε το κουμπί ακύρωσης για να σκάσει το τοστ και να ελέγξουμε το ψήσιμό του. Φυσικά, το τοστ δεν είναι έτοιμο ακόμα, οπότε πιέζουμε ξανά το μοχλό για να δώσουμε λίγο χρόνο στο τοστ και απλά να το ξεχάσουμε. Όταν ο δεύτερος κύκλος φτάνει στο φυσικό του τέλος, το τοστ έχει καεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε αυτό το σενάριο είναι να μάθετε τις ρυθμίσεις της τοστιέρας, να τις χρησιμοποιήσετε σωστά και να αφήσετε τη συσκευή σας να κάνει τη δουλειά της με ηρεμία.

 

Δεν αντικαθιστούμε τα φίλτρα του απορροφητήρα τακτικά

Συχνά, ξεχνάμε να αντικαταστήσουμε τα φίλτρα του απορροφητήρα εγκαίρως. Και έχουν σχεδιαστεί για να απορροφούν τον υπερβολικό ατμό και να εμποδίζουν τα λίπη και τα σωματίδια τροφίμων να φράξουν τον αεραγωγό, κάτι που μας βοηθά να διατηρούμε την κουζίνα καθαρή και απαλλαγμένη από δυσάρεστες οσμές.

Ανάλογα με το μοντέλο του απορροφητήρα και τη συχνότητα χρήσης, τα φίλτρα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 6 έως 8 μήνες. Όσο περισσότερο λίπος και θερμότητα εκτίθεται ο απορροφητήρας, τόσο πιο συχνά πρέπει να αντικαθίστανται τα φίλτρα.

 

Βάζουμε ζεστό φαγητό στο ψυγείο

Σίγουρα, κανείς δεν θα σκεφτόταν να βάλει ένα φρεσκομαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, αλλά υπάρχουν πολλές από εμάς που βάζουμε εκεί πιάτα που δεν έχουν κρυώσει ακόμα εντελώς. Αυτό προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του ψυγείου και, ως εκ τούτου, απαιτεί περισσότερη ενέργεια και ηλεκτρική ενέργεια για να εκτελέσει τη λειτουργία του. Έτσι αυξάνονται οι λογαριασμοί μας για το ρεύμα. Επιπλέον, το ζεστό φαγητό μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου, κάτι που μπορεί να επηρεάσει άλλα τρόφιμα που βρίσκονται ήδη εκεί.

 

Ξεπλένουμε τα πιάτα πριν τα τοποθετήσουμε στο πλυντήριο πιάτων

Τείνουμε να κάνουμε λάθη και όταν χρησιμοποιούμε το πλυντήριο πιάτων. Για παράδειγμα, μπορούμε να ξεπλύνουμε τα βρώμικα πιάτα πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο πιάτων. Γεγονός είναι ότι τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν αισθητήρες που ανιχνεύουν πόσο βρώμικα είναι τα πιάτα και ρυθμίζουν τον πίδακα νερού στο σωστό επίπεδο. Έτσι, εάν ξεπλύνετε εκ των προτέρων τα πιάτα σας, μπορεί στην πραγματικότητα να «ξεγελάσετε» το πλυντήριο πιάτων σας λέγοντας ότι χρειάζεστε μόνο ένα ελαφρύ πλύσιμο.

 

Δεν χρησιμοποιούμε λαμπρυντικό στο πλυντήριο των πιάτων

Ένα πλυντήριο πιάτων έχει μια θήκη για λαμπρυντικό, ακριβώς όπως ένα πλυντήριο ρούχων. Αλλά πολλές από εμάς τείνουμε να πιστεύουμε ότι η χρήση μόνο ενός καθαριστικού είναι αρκετή. Ωστόσο, αυτό είναι λάθος επειδή τα συστατικά που περιλαμβάνονται σε ένα λαμπρυντικό έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την επιφανειακή τάση των σταγονιδίων νερού. Χάρη σε αυτό, το νερό αφιερώνει λιγότερο χρόνο στα πιάτα, με αποτέλεσμα τα πιάτα να έχουν λιγότερα σημάδια!

 

Λειτουργούμε το πλυντήριο πιάτων μισογεμάτο

Στο πλυντήριο πιάτων, το σαπούνι καθαρίζει τα πάντα μέσα. Το σαπούνι μπορεί να είναι πολύ επιζήμιο για τα πιάτα και όταν το πλυντήριο πιάτων σας είναι μισογεμάτο, το σαπούνι θα στοχεύσει τα ίδια τα πιάτα, όχι μόνο τα υπολείμματα φαγητού. Η λειτουργία ενός μερικώς γεμάτου πλυντηρίου πιάτων είναι επίσης κακή από περιβαλλοντική άποψη, επειδή ένα πλυντήριο πιάτων καταναλώνει την ίδια ποσότητα νερού και ενέργειας, ανεξάρτητα από τον αριθμό των πιάτων μέσα. Επομένως, είναι πάντα καλή ιδέα να γεμίζετε κάθε χώρο που είναι διαθέσιμος μέσα στο πλυντήριο πιάτων σας.

 

Δεν καθαρίζουμε το φίλτρο από το πιστολάκι των μαλλιών

Κάθε πιστολάκι μαλλιών διαθέτει αεραγωγό φίλτρου που προστατεύει τα μαλλιά από το θερμαντικό στοιχείο στο εσωτερικό και εμποδίζει τη σκόνη να εισέλθει στη συσκευή. Όταν η οπή εξαερισμού μπλοκάρει, ο αέρας δεν θα μπορεί να ρέει, προκαλώντας υπερθέρμανση του στεγνωτήρα μαλλιών σας.

Είναι πολύ εύκολο να καθαρίσετε ένα πιστολάκι μαλλιών. Βεβαιωθείτε ότι είναι αποσυνδεδεμένο και αφαιρέστε το φίλτρο από τον πίσω αεραγωγό. Ξεπλύνετε το κάτω από νερό για να αφαιρέσετε τυχούσα βρωμιά και βεβαιωθείτε ότι είναι εντελώς στεγνό πριν το επανατοποθετήσετε. Ανάλογα με το πόσο συχνά στεγνώνετε τα μαλλιά σας, καθαρίστε το φίλτρο από μία φορά την εβδομάδα έως κάθε 3 εβδομάδες.

 

Τοποθετούμε τον καθαριστή αέρα σε λάθος μέρος

Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να τοποθετούν τους καθαριστές τους στον τοίχο ή σε μια γωνία, επειδή οι περισσότεροι καθαριστές αέρα φαίνονται άσχημοι και δεν ταιριάζουν με τον σχεδιασμό του δωματίου, ενώ μερικοί είναι επίσης αρκετά βαρύς.

Ωστόσο, οι καθαριστές αέρα προορίζονται να τοποθετούνται πολύ μακριά από τους τοίχους και στην περίπτωση των κυλινδρικών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο κέντρο του δωματίου. Ο λόγος είναι αρκετά απλός. Αυτή η συσκευή χρειάζεται χώρο για να πάρει τον αέρα και να τον σπρώξει έξω στο δωμάτιο.

 

tospitakimou.gr

 

Related posts

Προστάτεψε την Βρύση σου από τα Άλατα με Βαζελίνη: Ένα έξυπνο κόλπο που θα σε βοηθήσει

Πώς να στολίσεις το τέλειο Χριστουγεννιάτικο δέντρο: 11 συμβουλές από τους ειδικούς της διακόσμησης

Έριξα ασπιρίνη στο πλυντήριο ρούχων και με εξέπληξε το αποτέλεσμα