Ο φούρνος είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα εργαλεία της κουζίνα μας. Με την συχνή χρήση όμως συσσωρεύονται πολλά λίπη και βρωμιές. Στο σημερινό άρθρο, θα σου δείξουμε πώς να καθαρίσεις αποτελεσματικά το φούρνο σου, χρησιμοποιώντας απλά υλικά και μάλιστα χωρίς ιδιαίτερο κόπο.
Ακόμη και αν είσαι ιδιαίτερα σχολαστική με το καθάρισμα της κουζίνας σου, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σου ξεφύγει κάτι. Για αυτό το λόγο θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκτός από το γρήγορο καθάρισμα, που ακολουθεί το μαγείρεμα, να κάνεις μια πιο γενική καθαριότητα. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα και μάθε πώς καθαρίζουμε το φούρνο σε βάθος και μάλιστα με οικολογικό τρόπο.
Δες παρακάτω τα 6 βήματα για να κάνεις τον φούρνο σου σαν καινούργιο
Aφαίρεσε τις σχάρες
Το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνεις είναι να αφαιρέσεις όλα τα αποσπώμενα μέρη του φούρνου, δηλαδή τις σχάρες. Τοποθέτησε τις στο νιπτήρα ή σε μία μεγάλη λεκάνη με καυτό νερό. Ρίξε μερικές σταγόνες υγρό απορρυπαντικό πιάτων και άφησε τις σχάρες να μουλιάσουν μέσα στο νερό. Αν οι σχάρες σου είναι σε πολύ χάλια κατάσταση ψέκασε τες με το παρακάτω μείγμα και άφησε τες όση ώρα χρειαστεί.
Φτιάξε το οικολογικό καθαριστικό
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να φτιάξεις το κατάλληλο διάλυμα.
– Τι θα χρειαστείς;
- 1 ζευγάρι γάντια
- Πετσέτα/ πανί μικροϊνών
- 1 πλαστικό μπουκάλι με αντλία σπρέι
- Μαγειρική σόδα ( 3 – 4 κουταλιές του γλυκού )
- Νερό
- Λευκό ξύδι
Ρίξε τη μαγειρική σόδα μέσα στο πλαστικό μπουκάλι και γέμισε το υπόλοιπο με νερό. Ανακίνησε για αρκετή ώρα, ώστε να διαλυθεί καλά η σόδα. Όσο πιο βρώμικος είναι ο φούρνος, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα θα χρειαστεί να προσθέσεις, για να καθαρίσει αποτελεσματικά. Αν, λοιπόν, έχει περάσει αρκετός καιρός από το τελευταίο καθάρισμα, μη διστάσεις να προσθέσεις λίγη περισσότερη μαγειρική σόδα, από την προτεινόμενη δοσολογία, μέσα στο νερό.
Ψέκασε τον φούρνο
Αφού φτιάξεις το διάλυμα, θα έχει έρθει η ώρα να ψεκάσεις το φούρνο σου. Άφησε το να δράσει για τουλάχιστον 3 – 4 ώρες. Μόλις περάσουν οι πρώτες 2 – 3 ώρες, έλεγξε αν έχει δράσει αποτελεσματικά η μαγειρική σόδα ή αν είναι ακόμα κολλημένα τα λίπη και οι βρωμιές. Αν έχουν μαλακώσει μπορείς να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα. Διαφορετικά θα πρέπει να ψεκάσεις λίγο ακόμη και να περιμένεις περίπου άλλη μία ώρα.
Καθάρισε με μια βρεγμένη πετσέτα
Βάλε γάντια και χρησιμοποίησε μια υγρή πετσέτα για να αφαιρέσεις τα καμμένα λίπη και τη μαγειρική σόδα από τα τοιχώματα του φούρνου σου. Σε καμία περίπτωση μην χρησιμοποιήσεις σύρμα ή κάποιο άλλο σκληρό υλικό, γιατί μπορεί να καταστρέψεις το φούρνο σου. Αφού καθαρίσεις με την πετσέτα, μπορείς να ψεκάσεις το εσωτερικό του φούρνου με λίγο λευκό ξύδι, για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Σε όσα σημεία έχουν μείνει υπολείμματα βρωμιάς και σόδας θα δεις αφρό, λόγω της αντίδρασης της με το ξύδι. Μην ανησυχήσεις!
Extra Tip : Σε πολύ δύσκολες περιπτώσεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μία πλαστική σπάτουλα, εκτός από την υγρή πετσέτα, για να αφαιρέσεις τα καμμένα λίπη και τις βρωμιές.
Μην ξεχάσει να καθαρίσεις την πόρτα του φούρνου σου
Η καλύτερη λύση είναι να καθαρίζεις το τζάμι μετά από κάθε ψήσιμο με ένα νωπό πανί. Μόλις κρυώσει λίγο ο φούρνος πάρε ένα βαμβακερό πανί που το έχεις βρέξει λίγο και καθάρισε το τζάμι του φούρνου. Με αυτό τον τρόπο δε θα προλάβει να συσσωρευτεί λίπος στην επιφάνειά του και δε θα είναι χρονοβόρος ο καθαρισμός του.
Όμως αν η επιφάνεια έχει επίμονους λεκέδες ο καθαρισμός τζαμιού φούρνου γίνεται ως εξής: Δημιουργείς μία αλοιφή από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και νερού. Απλώνεις την αλοιφή στο τζάμι και την αφήνεις για 15 λεπτά. Έπειτα με ένα νωπό πανί και μία ξύστρα φούρνου καθαρίζεις τους επίμονους λεκέδες στο τζάμι του φούρνου σου.
Καθάρισε και το εσωτερικό του διπλού τζαμιού του φούρνου σου
Για τον καθαρισμό του εσωτερικού του διπλού τζαμιού υπάρχουν δύο τρόποι:
1ος τρόπος: Ο πιο χρονοβόρος αλλά λεπτομερής τρόπος είναι να ξεβιδώσεις τα δύο γυαλιά, χρησιμοποιώντας κατσαβίδι στις βίδες που βρίσκονται στο πλάι της πόρτας. Έπειτα τραβάς τα γυαλιά προς τα έξω και τα καθαρίζεις. η συγκεκριμένη μέθοδος ωστόσο θέλει αρκετή προσοχή και πολλές εταιρίες πλέον καλύπτουν τις βίδες στο πλαϊνό της πόρτας του φούρνου.
2ος τρόπος: Η δεύτερη λύση είναι πολύ απλή και αποτελεσματική και χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ένα πανάκι, ένα λαστιχάκι και μια συρμάτινη κρεμάστρα. Αρχικά αφαίρεσε το συρταράκι που βρίσκεται στο κάτω μέρος του φούρνου. Έπειτα δημιούργησε ένα συρμάτινο γάντζο από την κρεμάστρα. Εκεί με ένα λαστιχάκι ασφάλισε ένα μαντηλάκι καθαρισμού πάνω στο γάντζο, ώστε να μην μπορεί να φύγει κατά τον καθαρισμό τζαμιού του φούρνου. Πέρνα το εργαλείο που έφτιαξες, στο κενό που έχει δημιουργηθεί κάτω από την πόρτα του φούρνου και καθάρισε καλά το εσωτερικό του διπλού τζαμιού.
Επανατοποθέτησε τις σχάρες στη θέση τους.
Τώρα που ο φούρνος σου λάμπει σαν καινούργιος, ήρθε η ώρα να τοποθετήσεις τις σχάρες πίσω στη θέση τους. Καθάρισε και σκούπισε τις σχάρες καλά, προτού τις βάλεις πίσω.
Τώρα που ξέρεις τη διαδικασία, αφιέρωσε λίγο χρόνο ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τον καθαρισμό του φούρνου σου. Με αυτό τον τρόπο τον κρατάς σε καλή κατάσταση και μειώνεις την πιθανότητα βλάβης και επισκευής της κουζίνας σου.
Από την Τένη Βαλεριάνου