Η βοτανολογική του ονομασία του φυτού είναι Cortaderia selloana αλλά είναι γνωστό διεθνώς και ως pampas grass. Πολυετής και αειθαλής πόα με καταγωγή από την Νότια και Κεντρική Αμερική και με ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία λόγω των πολύ εντυπωσιακών λουλουδιών του που έχουν όψη και υφή πουπουλένιων φτερών.
Ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σιτάρι, το κριθάρι, το καλάμι μπαμπού και το καλαμπόκι
Το ύψος του ξεπερνά τα δύο μέτρα και περίπου ίδια και η παράπλευρη ανάπτυξή του.
Τα λεπτά στενόμακρα φύλλα ξεκινούν από την βάση του φυτού και καταλήγουν στους ανθοφόρους βλαστούς στην κορυφή των οποίων σχηματίζονται οι ταξιανθίες των “πουπουλένιων” λουλουδιών, σε αργυρό-λευκό ή ροζ-κόκκινο χρώμα ανάλογα με την ποικιλία.
Τα τελευταία χρόνια το Γυνέριο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές για καλλιέργεια όχι μόνο σε δημόσιους χώρους αλλά και ιδιωτικούς κήπους. Είναι κατάλληλο για μεμονωμένες ή μαζικές φυτεύσεις σε κήπους – παρτέρια, ιδιαίτερα εντυπωσιακό σε παρτέρια εισόδου όπως και σε μεγάλους περιβάλλοντες χώρους εξοχικών σπιτιών, ενώ σχετικά καλά αναπτύσσεται και σε δοχεία φύτευσης αρκεί να χρησιμοποιούνται γλάστρες μεγάλου μεγέθους αφού πρόκειται για είδος με ιδιαίτερα αναπτυγμένο ριζικό σύστημα.
Οι ανθισμένοι βλαστοί είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακοί και τοποθετημένοι σε βάζο όπου διατηρούνται για μήνες και αποξηραίνονται εύκολα με φυσική διαδικασία αποξήρανσης.
Φροντίδα
Χώμα: Δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις αρκεί το χώμα του να διαθέτει πολύ καλή αποστράγγιση.
Θέση: Ευδοκιμεί σε ηλιόλουαστα ή ελαφρά ημισκιερά σημεία.
Σε θέσει όπου δέχεται λιγότερες από 6-8 ώρες το ηλιακό φως η ανθοφορία του μειώνεται σημαντικά.
Ιδανικές θέσεις αυτές όπου θα δέχεται αρκετές ώρες πρωινό ή απογευματινό ήλιο ενώ θα παραμένει προστατευμένο από την άμεση ακτινοβολία τις ώρες του μεσημεριού και κυρίως από τον ιδιαίτερα ζεστό αέρα στην διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς παρουσιάζει μειωμένη αντοχή στις ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Δεν συνιστάται η φύτευσή του σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες καθώς συχνά η αναπτυξή του επηρεάζεται αρνητικά από την αλατότητα εδάφους και ατμόσφαιρας.
Πότισμα: Χρειάζεται μέτριο προς συχνό πότισμα, 1-2 φορές την εβδομάδα στην διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου και 3-4 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, ανάλογα βεβαίως και με τις γενικές συνθήκες θερμοκρασίας και βροχόπτωσης που επικρατούν.
Κλάδεμα: Στο τέλος του χειμώνα απαιτείται βαθύ κλάδεμα σε ύψος 20-30cm από το έδαφος, ώστε να ενδυναμωθεί το φυτό και να δώσει νέα πλούσια βλάστηση.
Λίπανση: Από τις αρχές της άνοιξης και ανά 2-3 μήνες έως το τέλος του φθινοπώρου ένα κοκκώδες λίπασμα για καλλωπιστικά ενισχύει σημαντικά την ανθοφορία και γενική ευρρωστία του φυτού.
Όπως και σε όλα τα είδη αποφύγετε τις λιπάνσεις τα διαστήματα που καλοκαιριού που επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες.
Ανθοφορία – Πολλαπλασιασμός
Το Γυνέριο ανθοφορεί από τις αρχές του καλοκαιριού έως τα μέσα του φθινοπώρου.
Ο πολλαπλασιασμός του γίνεται με διαίρεση των ριζών ή με σπόρους, στα μέσα της άνοιξης όταν έχουν περάσει τα χειμερινά κρύα και η θερμοκρασία έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα.
Οι σπόροι τοποθετούνται στο χώμα επιφανειακά, καθώς το φως επιταχύνει την διαδικασία βλάστησής τους. Μπορούν να φυτευθούν απευθείας στο έδαφος ή σε μικρές γλάστρες από τις οποίες τα νεαρά φυτά μεταφυτεύονται στην οριστική τους θέση αφού βλαστήσουν, σε περίπου 20-30 ημέρες.
Σε μεγάλα φυτώρια θα βρείτε τόσο αναπτυμένα φυτά όσο και σπόρους Γυνέριου για να προσθέσετε στον κήπο ή το μπαλκόνι σας το πολύ ιδιαίτερο αυτό φυτό με την εντυπωσιακή εμφάνιση.